Paul Butzelaar is geboren in 1962 te Soest. Hij heeft gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij in 1987 is afgestudeerd. Sinds 1992 geeft hij cursussen en workshops in Nederland en Frankrijk. Vanaf 1993 is hij verbonden aan de AKE in Emmen als docent modeltekenen en schilderen. Paul Butzelaar woont en werkt in Groningen.


Paul Butzelaar schildert snel en grof en houdt tijdens het schilderen de vaart er in. Er moet een bepaalde actie in het schilderij blijven, anders wordt het naar zijn mening stijf en doods. De thema's kunnen grofweg worden verdeeld in naakten en landschappen.


De meer dan levensgrote naakten kunnen in twee categorieën worden ingedeeld. Enerzijds zijn er de doeken waar de kunstenaar zichzelf op heeft geschilderd en anderzijds zijn er werken waarop een model staat afgebeeld. De eerste categorie noemt Paul Butzelaar 'zelfnaakten' en bij de tweede categorie spreekt hij over 'naaktportretten'.


Sinds 1994 verblijft hij regelmatig in de omgeving van Valréas. De enorme variatie aan landschappen in deze contreien zijn voor de kunstenaar een onuitputtelijke bron van inspiratie. Op enkele uitzonderingen na zijn de landschappen allemaal in Zuid-Frankrijk geschilderd en getekend.